A mozgásszervi rehabilitáció során az elveszett funkciókat fejlesztjük vissza tudatosan felépített előre megtervezett team munkában nemzetközi protokollok alapján. Lényeges, hogy elkülönítsük az utókezeléstől. Egy bokadistorsio a legtöbb esetben utókezeléssel beéri, azonban egy elülső térdszalag sérülés műtét után hosszú rehabilitációt igényel. Tehát a bokadistorsio után alkalmazott pár gyógytorna gyakorlat ultrahang kezeléssel nem rehabilitáció.

Ki kell mondani, hogy a rehabilitáció eredményét és sikerét nagyban befolyásolja a mielőbbi kezelés, a személyzet képzettsége, összehangolt csapatmunkája, a motiváltság és a technikai lehetőségek. Az utóbbi 10 évben jelentősen fejlődtek a lehetőségeink és számos új eszköz jelent meg a piacon. A rehabilitáció során kiemelt figyelmet kell szánnunk a gyógytornára, amely kiegészíthető számos gépi lehetőséggel, illtve bevonhatunk vizes közeget, vagy akár tehermentesíthetünk is, ha paciens állapota azt kívánja. A rehabilitáció kezdetén állapotfelméréssel tájékozódunk, majd a mért paramétereket kontrollálva lehetőség nyílik az állapot nyomonkövetésére is. A rehabilitációs kezelések történhetnek kórházi környezetben, de lehetőség van ambulánsan is azokat elvégezni, így azt egy szoros napirendbe is be lehet illeszteni. A rehabilitáció során azt is fel kell mérni, hogy a paciens mennyit utazik, mennyi időt vár, mivel a sikert nagyban befolyásolja ezen tényezők minimalizálása. A rehabilitáció sok energiát, munkát igényel, türelmet, kitartást. Sok esetben kell pszihológus segítségét is igénybe vennünk. Mindig egyénre szabottan dolgozunk, nincsenek bevésett szabályok, csak elvek. Nagyon fontos a rehabilitációs team motiváltsága, szeretete, lelkesedése, mert ez is jelentős moticációt és bizalmat ad a kiszolgáltatott paciensnek. Gyakran elfelejtődik és leértékelődik a kiszolgáltatottság szerepe, pedig a szorongó embernek, -aki nem tudja mi vár rá és medddig- sokat segíthet.

25 éves praxisom alatt sokat tanultam, tanulok a pacienseimtől is. Fontosak a visszajelzések, amelyeket figyelembe kell venni.  Nem tudunk minden problémát megoldani, de lelkiismeretesen szerényen hozzáállva menni kell tovább. Nagyon fontos a rehabilitáció során az alapos kivizsgálás, mivel többször látjuk, hogy nem korrekt a diagnózis, így elmarad a gyógyulás. A kivizsgálás során nem csak a műszeres vizsgálatok a fontosak, hanem azok a szakorvosok, akik kellő empátiával és szaktudással segítenek. A hosszú évek alatt sikerült számos területen ezt felépítenem. Ma a kapcsolati tőke kiemelten fontos érték. A kivizsgálások ezáltal gyorsíthatók, ami a terápia sikerének is az alapja.

Tanulmányaim során törekedtem ismereteim komplexitása mellett annak elmélyítésére, amelyhez kiváló alapot adott a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján eltöltött 16 évem, majd a Sportkórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán eltöltött 7 évem.

A rehabilitáció technikái folyamatosan fejlődnek, ez tanulást, pénzt és naprakész ismereteket igényel hasonlóan a F1-es versenyautók fejlesztéséhez. Be kell látni azt is, hogy egy komoly rehabilitációs centrum felépítése komoly költségeket is igényel , nem elég egy tornaterem a betegágyak mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük