A fizioterápiával való gyógyítás a mozgásszervi szakmák alapja. Az egyetemeken a magasfokú oktatás mellett a legjobb esetben is választható plusszként lehet felvenni az alapismeretek elsajátítását. Ortopédia szakvizsgámat követően evidens volt számomra, hogy olyan új ismereteket szerezzek, amelyek hasznosak lehetnek a betegeim  és számomra. Szerettem volna megérteni az egyes terápiák alapját, hatásmechanizmusát, kombinálhatóságát. Fontos ismerni azokat a lehetséges mellékhatásokat is, amelyek miatt megvan az egyes kezelések adásának a sorrendje, ellenjavallata is. Akut és krónikus gyulladások esetében nem meglepő, hogy más kezelést adunk. Egy izület kontraktúrája esetén szintén fontos a mielőbbi lazítás, nyújtás, mobilizálás, gyulladáscsökkentés izületi védelemben.

Az eltelt évek gyakorlata nyilvánvalóvá tette azt is számomra, hogy a megfelelő kivizsgálás az alapja a sikeres terápiának. Deklaráltan ki kell mondani, hogy a mozgásszervi betegségek kezelésének alapköve a gyógytorna, ami azt is jelenti, hogy egy mozgásszervi szakember eredményesen csak jó terapeutákkal tud dolgozni.

A műszeres kezelések egyre sokoldalúbbak, hatékonyabbak. Folyamatos a fejlődés. Újabb és újabb módszerek jelennek a piacon, amely felelősséget is ruház ránk, mivel sok esetben jelennek meg hatástalan, vagy csekély hatású kezelések. Ez fokozatos tanulást igényel, naprakész ismereteket.

A betegségek gyógyulási idejét nagyban le lehet rövidíteni megfelelő korszerű kezelésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük