A sportorvosi vizsgálatok célja a megelőzés. Ez komplex ismereteket igényel. Beletartozik a sportoló kardiologiai, pulmonologiai statusa, testalkata, mozgásszervi statusa, pszichés viselkedése egyaránt.

A sportorvosi munka során számos specifikus, jellegzetes sérüléssel találkozunk. Alapvetően megkülönböztetünk akut sérüléseket, amelyek ellátása többnyire traumatologián történik meg, majd ezt követően folyhat utókezelésük, rehabilitációjuk tovább. A túlterheléses sérülések jelentős arányban fordulnak elő a sportban. Többnyire ismétlődő monoton erőbehatásra jelentkezik a sérülés, mivel a kedvezőtlen terhelést hosszú távon nem bírja a szervezet. Ilyen sérülés többek között a teniszkönyök, ugrótérd, medialis tibialis syndroma, talpi fasciitis, Achilles tendinitis kialakulása is. Nagyon fontos, hogy több hónapos fennállás esetén ezeket korrekten vizsgáljuk ki, mivel számos oka lehet, amiért nem javulnak.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség keretorvosa vagyok, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) ringorvosi vizsgájával rendelkezem, így akkreditált vagyok nemzetközi eseményeken szerte a világban is hasonló feladatot ellátni.

A sportorvosi vizsgálatok során az ortopédiai-rehabilitációs gondolkodásmód meghatározó. Ismerni kell a legújabb technikákat, a kényelmes és gyors rögzítéseket, számos pakolást, krémet, új fizioterápiás lehetőségeket, gyógyszer mellékhatásokat, doppiglehetőségeket. Az antidopping csoporttal szorosan együttműködve indokolt esetben nemzetközi kérvényeket is kérek ( TUE) engedély annak érdekében, hogy a sportoló legálisan minél előbb felépülhessen.

Sportorvoslásban a megelőzésé a fő szerep. Célom a prevenciós medicina, azaz a tudatos megelőzéses szemléletű orvoslás képviselése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük